Programmatoelichting 35-jarig jubileumconcert 14 november 2009

 

Hoewel Claudio Monteverdi één van de belangrijkste vertegenwoordigers werd van de 'nuove musiche', de nieuwe Italiaanse muziek aan het begin van de 17e eeuw, is daarvan in de motetten 'Adoramus te' en 'Christe adoramus' uit de 'Libro primo de Motetti' (1620) nog niet veel te merken. Gaat hij in zijn wereldlijke muziek veel verder in het toepassen van de nieuwe stijlmiddelen, in deze geestelijke motetten klinkt zelfs nog de oude volle Venetiaanse klankpracht door van de renaissance van Andrea en Giovanni Gabrieli.

 

Ook Johann Hermann Schein houdt in de motetten uit zijn Israelsbrünleinn (Fontana Israel, 1623) het oude strenge contrapunt met de doorzichtige polyfone lijnen nog volop in ere, hoewel de uit Italië overgewaaide expressieve stijl al duidelijk hoorbaar is.

De anthem 'My heart is inditing' schreef Henry Purcell ter gelegenheid van de troonbestijging van James II in 1685. Hij gebruikte daarvoor de tekst van psalm 45, het slot is genomen uit Jesaja 49.

 

Georg Friedrich Händel componeerde de Chandos-Anthems in de jaren 1717en 1718 toen hij componist was aan het hof van Cannons. Aldaar had James Brydges, de graaf van Carnarvon, een hof gesticht naar het lichtende voorbeeld van de vele pronkhoven in Europa. Hier componeerde Händel o.a. ook 'Acis and Galatea' en het 'Te Deum'. De elf 'Chandos-Anthems' zijn alle geschreven voor kleine instrumentale bezetting en kunnen als Engelse cantates worden beschouwd. Händel verwerkt in deze Anthems eerder gecomponeerde muziek en zal later enkele gedeeltes weer gebruiken in nieuwe composities. Opvallend is verder de verwerking van melodieën van Lutherse koralen, zoals de melodie van 'Nun danket alle Gott' in het eerste koorgedeelte.

 

Hans Jansen componeerde zijn 'Concert voor orgel, orkest en koor' ter gelegenheid van het 35-jarige jubileum van Kamerkoor Musica Sacra. De hoofdrol is dit keer weggelegd voor het orgel, waar virtuoze passages zijn afgewisseld met verstilde momenten. Het koor heeft een meer aanvullende functie en bezingt de lofprijzingen uit psalm 150, die ook door instrumenten in het algemeen, en het orgel (fluiten) in het bijzonder, kunnen worden gegeven.